Ranskalainen maalaisvuoka
Kaikkialla
maailmassa perinteiset maalaisruoat ovat syntyneet hyvin
yksinkertaisista aineksista. On katsottu mitä pellot ja puutarhat
antavat. Milloin metsän tai vedenviljaa mukana hyödyntäen.
Kuitenkin se liha on aina ollut pyhien ja juhlien suurta herkkua.
Toki kun jokin kotieläimistä on teurastettu niin siitä on käytetty
lähes kaikki ruoaksi varsin monipuolisesti. Teurastukset ajoittuivat
yleensä syksyyn ja varhaiseen kevääseen jolloin ilmojen puolesta
Eteläisessä Euroopassa liha vielä säilyi kohtuullisen hyvin.
Silloin tehtiin makkaroista lähtien ilmakuivattuun kinkkuun ja
palvilihaan.
Toista
on ollut heinä- ja elokuussa. Silloin maitokin pyrki happanemaan ja
tuore liha oli lähes välittömästi käytettävä. Siksipä
maidoista tehtiin juustoja ja hapanmaitotuotteita, aivan kuin
meilläkin piimät ja erilaiset piimä- ja uunijuustot. Ja juuri nämä
yhdistettynä puutarhan tuoretuotteisiin, vihanneksiin, juureksiin ja
yrtteihin ovat näytelleet isoa osaa ruokavaliossa, kananmunilla
höystettynä.
On
hirmuisen vaikea sanoa mistä tämäkin resepti on alkujaan lähtenyt
matkaan. Selvät sukulaisuussuhteet löytyvät esim unkarilaisesta
Rakot krumplista ( linkki). Siinä vain käytetään kermaa ja
lisäksi paikallista salamia.
Tähänkin
ruokaan olen törmännyt ihan sattumalta kulkiessani pitkin maailmaa.
On aika tehdä taas keran tätä herkkua ja unhoittaa hetkeksi se
dieetti. Huomenna voi jälleen tehdä kevyempää. Tänään
herkutellaan valkosipulin tuoksuista uuniruokaa. Kuten vuosisatojen
ajan Ranskan maaseudullakin. Lasi hyvää punaviiniä kuuluu nyt
asiaan.
8
keskikokoista perunaa
5
munaa
2 prk
ranskankermaa (kevyt) tai 1+1 ruokakermaa
100g
cottagetyylistä juustoa, raejustokin käy
2-3
valkosipulin kynttä
kevätsipulia
tai ruohosipulia
persiljaa
suolaa
mustapippuria
aavistus
chiliä tai cayannea
juustoraastetta,
esim emmentaalia
Kuori
perunat ja esikeitä niitä 15 min. Keitä kananmunat koviksi (10
min.) Hienonna valkosipuli ja kevätsipuli. Jos saat jostain niin
tuoreet valkosipulin varret ovat oivia tähän. Leikkaa perunat ja
kananmunat ohuiksi siivuiksi. Lado voideltuun uunivuokaan pohjalle
perunaviipaleet. Hieman pippuria ja chiliä päälle. Seuraavaksi
nökäreittäin ½ tuorejuustosta ja hienonnetuista sipuleista.
Kananmunat ja taas perunat. Lopuksi perunoiden päälle hieman
pippuria ja loput sipuleista, tuorejuustosta. Lisää hieman
hienonnettua persiljaa. Sekoita kerman joukkoon kevyesti suolaa ja
kaada se tasaisesti päälle. Lopuksi juustoraastetta pintaan. Paista
uunissa +200 niin kauan että pinta saa nätin ruskean värin.
Kommentit
Lähetä kommentti